Ättiksströmming på hembakt knäckebröd

Du behöver

Ättiksströmming:

  • 12 stekta strömmingsflundror (se recept)
  • 0,5 morot
  • 1 gul lök
  • 7 cm purjolök
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk grovkrossad kryddpeppar
  • 0,5 tsk grovkrossad vitpeppar
  • 0,5 tsk grovkrossad svartpeppar

Lag:

  • 1 dl ättikssprit, 12%
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Knäckebröd ca 20 kakor:

  • 25 g jäst
  • 4 dl vatten, 37°
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk malen kummin
  • 4 msk sesamfrö
  • 4 msk solrosfrö
  • 4 msk linfrö
  • 7 dl grovt rågmjöl
  • 6 dl vetemjöl

Till kavling:

  • lite flingsalt
  • svarta sesamfrön

Gör så här

  1. Om du ska ha stekt strömming till middag, stek några extra när du ändå är i farten och lägg in dem. Serveras kalla och passar inte bara på julbordet, utan året runt. Suveränt gott även som vickning på en skiva knäckebröd.
  2. Ättiksströmming:
  3. Dela moroten på hälften och skiva tunna halva slantar. Skiva löken och strimla purjon.
  4. Värm ättika och socker till sockret löst sig. Tillsätt kallt vatten och låt lagen svalna. Varva strömmingen med grönsaker och kryddor. Slå över lagen och se till att den täcker. Lägg gärna en assiett e dyl. över så att sillen trycks ner i lagen. Ställ kallt i 2 dygn.
  5. Håller sig minst en vecka i kylen. Servera gärna med knäckebröd (se recept) och kokt potatis. Öl och kanske en snaps är gott till.
  6. Knäckebröd:
  7. Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt salt, kummin, frön och så mycket mjöl att du kan forma en deg. Tag upp den på bakbord och knåda i 5-10 minuter. Lägg i en bunke. Täck med plast och låt jäsa i 30-40 minuter.
  8. Ta upp degen, dela degen i fyra delar och rulla till längder. Dela varje längd i fem bitar. Rulla bollar och kavla riktigt tunna kakor. Kavla in lite flingsalt och svarta sesamfrön mot slutet, gärna med kruskavel. Låt jäsa under duk i 20 minuter.
  9. Värm ugnen till 225°. Grädda i ca 8 minuter, tills kakorna är torra och hårda. Låt svalna på galler. Förvara brödkakorna i en tät burk.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept