Lemoncurdtårta med hallonsås och mjuk maräng

Lemoncurdtårta med hallonsås och mjuk maräng
Foto: TV4
Daniel Lakatosz 2019
Daniel Lakatosz 2019

Lemoncurdtårta med hallonsås och mjuk maräng

22 ingredienser

2 h

Krämig tårta med lemon curd, romkokta hallon och en härlig mjuk maräng. Bjud på denna och ingen gäst går hem besviken.

Ingredienser

portioner bitar

lemon curd

  • 6 citroner
  • 3 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 2 msk majsstärkelse
  • 4 äggulor
  • 4 ägg

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bakpulver

Hallonsås

  • 2 dl hallon
  • 25 g smör
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 0,5 dl rom
  • 1 msk strösocker

grädde

  • 4 dl vispgrädde

maräng

  • 6 äggvitor
  • 2,5 dl strösocker

Dekoration

  • mandelspån, rostade
  • färsk citronmeliss
  • färska hallon

Gör så här

Lemon curd

  1. Tvätta två citroner noga och torka. Koka upp citronsaft från fyra av citronerna samt rivet skal från två citroner, blanda ihop med strösocker och smör. Låt smöret smälta ihop med citronjuicen och sockret. Sila sedan av vätskan. Blanda ut maizena med saften från dina två återstående citroner och rör ner detta i vätskan.
  2. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud tills citronkrämen tjocknar. Häll över din lemon curd i en ren skål och låt svalna

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform, cirka 24 cm.
  2. Blanda de torra ingredienserna.
  3. Vispa ägg och socker poröst i flera minuter.
  4. Sikta eller vänd försiktigt ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Häll ner smeten i formen och grädda lågt i ugnen cirka 25-30 minuter. Låt svalna innan du skär den eller lägg den i frysen och skär den i tre delar halvfrusen.

Hallonsås

  1. Sjud hallon, smör, vaniljpulver, rom och socker. Koka bort alkoholsmaken och ta bort från värmen. Såsen skall vara lite som en puré.

Grädde

  1. Vispa grädde fluffigt men inte för hårt.

Maräng

  1. Vispa äggvitor och tillsätt sockret i omgångar, inte allt på en gång. Marängen ska vara glansig och fin.

Montering

  1. Skär tårtbottnen i tre delar. Häll hallonsås och lemon curd på första lagret, lemon curd och grädde på andra lagret och enbart lemon curd på det översta lagret. Spritsa marängen runt om tårtan och dekorera fritt. Bränn av tårtan med en brännare så det blir en fin yta.