Lemon pie på Manges vis

45 m
4
Lemon pie på Manges vis
Foto: TV4

Små utsökta toppar av hemgjord lemon curd och vaniljkräm tillsammans med smuldeg toppat med limeströssel. En sötsyrlig dessert med olika konsistenser som skapar en trevlig frisk upplevelse i munnen.

Dryckestips: Champagne eller rårörd jordgubbssaft

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

24 augusti 2015
Visa mer
45 m
4

Du behöver

Lemon curd

  • 1,5 citron
  • 0,8 dl strösocker
  • 25 g smör
  • 0,5 msk maizena
  • 1 ägg
  • 1 äggula

Vaniljkräm

  • 150 g smör
  • 2,5 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula

Smuldeg

  • 1,5 dl havregryn
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl strösocker
  • 125 g smör

Servering

  • 1 lime, skal
  • 12 myntablad

Gör så här

  1. Lemon curd
    Tvätta citronerna noga och torka. Koka upp citronsaft från 1 av citronerna samt rivet skal från alla, ihop med strösocker och smör. Sila sedan av vätskan.
  2. Blanda ut maizena med saften från den halva citronen och rör ner detta i vätskan.
  3. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud tills citronkrämen tjocknar. Häll över din lemon curd i en ren skål och låt svalna.
  4. Vaniljkräm
    Rör samman smör, florsocker och vaniljsocker med elvisp eller i en matberedare. Rör ner äggulan.
  5. Smuldeg
    Blanda havregryn, vetemjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret, skuret i bitar och arbeta ihop till en smulig deg. Fördela degen över en plåt med bakplåtspapper och grädda i 15 min 225 grader.
  6. Lemon pie på Manges vis
    När alla tre delarna är klara stoppa vaniljkräm och lemon curd i två olika spritspåsar. Spritsa ut små söta toppar på tallriken och smula därefter smuldegen runtom topparna, avsluta med att riva lite limeskal över och lägg några myntablad bland topparna
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept