Tufahije

1 h
4
Tufahije
Foto: tv4

En bosnisk äppelbomb med valnötter.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
Det söta men smakrika vinet Nederburg Noble Late Harvest passar utmärkt till denna söta och fruktiga dessert och fångar upp smaken av de karamelliserade äpplena.

9 april 2014
Visa mer
1 h
4

Du behöver

  • 4 äpplen
  • 100 g socker
  • 50 g malda valnötter
  • 0,5 dl mjölk
  • 2 citroner
  • 750 ml vatten
  • 2 msk vaniljsocker
  • 25 g margarin
  • 150-200 g krossade valnötter
  • aprikosmarmelad

Gör så här

  1. Tvätta, skala och kärna ur äpplena ordentligt, pensla dem med citronsaft så att äpplena håller sin färg.
  2. Koka upp vatten med socker, 1 pressad citron och 1 msk vaniljsocker.
  3. Mal ner valnötter och tillsätt ½ dl varm mjölk.
  4. Smält margarin och rör ner 1 msk vaniljsocker, blanda sedan ihop det med valnötterna. Tillsätt aprikosmarmelad och blanda ihop till en smet.
  5. Fyll äpplena med valnötsfyllningen. Rulla sedan äpplena i krossade valnötter.
  6. Om man vill kan man grädda äpplena i ugnen i 15 min på 180 grader och servera med glass och toppa med ljus sirap. Eller så lägger man äpplena i kylskåpet ca 1 timme och serverar med grädde och säsongens frukt. Men kan även hälla på lite agda (vattnet som äpplena kokats i)
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept