Leilas saffransvåfflor med hemlagad sylt

Leilas saffransvåfflor med hemlagad sylt
Foto: Tv4

Du behöver

Våfflor

  • 150 g smör
  • 1 g saffran
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 msk florsocker
  • 4 st ekologiska ägg
  • 8 dl mjölk
  • Smält smör till gräddning
  • vispgrädde till servering

Drottningsylt

  • 250 g frysta blåbär
  • 250 g frysta hallon
  • 1 st vaniljstång
  • 3,5 dl ekologiskt rörsocker
  • 1,5 dl syltsocker
  • 2 st lime, pressad saft och rivet skal

Gör så här

  1. Våfflor
    Smält smör och saffran under omrörning. Låt det svalna helt.
  2. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver, florsocker och ägg med hälften av mjölken och rör till en slät smet.
  3. Häll ner resterande mjölken i saffranssmöret och rör ner det i smeten.
  4. Låt smeten svälla i 20–30 minuter.
  5. Värm våffeljärnet, pensla det med smält smör och grädda våfflorna gyllene.
  6. Servera dem nygräddade och varma med lättvispad grädde och sylt.
  7. Drottningsylt
    Koka upp tinade bär tillsammans med delad och urskrapad vaniljstång i en tjockbottnad kastrull och koka i cirka 5-10 minuter.
  8. Skumma av om det behövs. Lyft ur vaniljstången.
  9. Tillsätt rörsocker och syltsocker och gör ett uppkok.
  10. Låt sylten svalna, tillsätt limesaft och rivet limeskal och fyll den sedan i varma, desinficerade glasburkar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept