Knäckig äppelkaka med råkräm

Knäckig äppelkaka med råkräm
Foto: TV4

Du behöver

Äppelkaka

  • 1 st ekologiskt ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vatten
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 100 g smör, smält
  • 4-5 st syrliga svenska äpplen
  • Strösocker, grovmalen kardemumma och smör att strö över innan gräddning
  • smör till formen

Råkräm, ca 8 portioner

  • 1 st vaniljstång
  • 3 st ekologiska äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 6 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Äppelkaka
    Rör samman ägg, strösocker och vatten.
  2. Rör ner smält smör.
  3. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten.
  4. Fyll smeten i en välsmord form, lägg på tunna äppelskivor som en solfjäder.
  5. Strö över lite strösocker, grovmalen kardemumma och lägg på några smörklickar.
  6. Grädda kakan i 25-30 minuter till en gyllene färg i 175 grader (varmluft).
  7. Råkräm
    Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
  8. Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt.
  9. Vispa grädden luftig och vänd ner den i äggsmeten.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept