Lammstek med saffransbulgur och äppelsallad

1h 50 min
8
Från Leilas mat

En kryddig saffransbulgur och en krispig äppelsallad är inte dumt till lammet!

7 mars 2012
Visa mer
1h 50 min
8

Du behöver

  • 1,6 kg lamstek på ben

Spicerub:

  • 1 msk fänkålsfrön
  • 1 msk korianderfrön
  • 1 msk paprikapulver
  • 6 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar från kvarn

Krispig äppelsallad:

  • 1 gurka
  • 2 syrliga äpplen (Granny Smith)
  • 2 avokado
  • 1 knippe mynta
  • 1 granatäpple
  • saft av 1 lime
  • olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar från kvarn

Saffransbulgur:

  • 8 dl vatten
  • 2 msk flytande hönsbuljong
  • 1 påse saffran (0,5 g)
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar från kvarn
  • 4 dl bulgur

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Krossa fänkålsfrön och korianderfrön i en mortel.
  2. Stick små hål i steken och späcka köttet med vitlöksbitar. Skåra steken i skinnet så att det blir kryssmönster, cirka 2 mm djupa. Ringla olivoljan över köttet och gnid in köttet med alla kryddorna.
  3. Stick en stektermometer i den tjockaste delen av köttet och sätt in köttet i ugnen och sänk temperaturen till 100 grader, stek i cirka 1,5 timme och till en innertemperatur av 62 grader. Låt köttet vila i minst 10 minuter innan du börjar skiva det.
  4. Koka upp vatten, buljong, olja och kryddor till bulgurgrynen. Lägg i bulgur och koka långsamt under lock i cirka 10 minuter. Låt stå och svälla under lock i 5 minuter.
  5. Skala och kärna ur gurkan och tärna gurka, äpple och avokado i 1 cm stora tärningar. Varva på ett fat med hackad mynta.
  6. Dela Granatäpplena och banka ur kärnorna genom att slå på skalet med en träslev. Strö kärnorna över salladen men blanda inte då blir den missfärgad.
  7. Pressa över limesaft och ringla över olivolja, salta och peppra.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept