Leilas otroligt goda saffranskaka

Leilas otroligt goda saffranskaka
Foto: TV4
Från Leilas jul

Baka smarrig saffranskaka med smak av rom och gyllengul saffran efter Leilas recept.

Knepet till att lyckas med din saffranskaka är att vispa ägg och strösocker riktigt, riktigt luftigt. Man får aldrig vispa ner mjölet, då blir kakan gummiaktig i konsistensen. Mjölet ska vändas ner i smeten. /Leila

20 december 2011
Visa mer
45 min
Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

Leilas saffranskaka

  • 3 st ekologiska ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 g saffran
  • 1 msk ljus rom
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • smör och kokosflingor till formen
  • florsocker till pudring av kakan

Gör så här

  1. Leilas saffranskaka
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  3. Smält smöret tillsammans med saffran, rör i mjölk och rom, blanda det med äggsmeten.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  5. Smöra och bröa en sockerkaksform med smör och kokosflingor. Fyll med smeten.
  6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
  7. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller. Pudra över florsocker vid servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept