Frukt- och nötbröd

2h 50 min
Från Leilas jul

Surdegen är bra för brödets struktur, smak och hållbarhet. En surdeg består enbart av vatten och mjöl. Låter man detta stå ute i rumstemperatur ett tag så bildas mjölksyrebakterier och naturliga jästsvampar. En surdeg kan bli mycket gammal och i till exempel Finland händer det att de går i arv till nästa generation! Att baka med vanlig jäst och surdeg samtidigt är ett enkelt och bra sätt för alla som vill baka ett riktigt gott surdegsbröd hemma. Receptet är för 2 limpor.

20 augusti 2008
Visa mer
2h 50 min

Du behöver

2 limpor:

  • 20 g färsk jäst
  • 4 dl kallt vatten
  • 1 msk mörk sirap
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk malen kanel
  • 4 dl rågsikt
  • 7 dl vetemjöl special
  • 150 g hela hasselnötter
  • 100 g russin
  • 1 påse blandad torkad frukt

Surdeg dag 1

  • 2,5 dl rågmjöl
  • 2 dl vatten

Surdeg dag 3

  • 1 dl rågmjöl
  • 1 dl vatten

Surdeg dag 4

  • 1 dl rågmjöl
  • 1 dl vatten

Gör så här

  1. Gör surdegen först: Blanda 2 deciliter vatten med 2.5 deciliter rågmjöl i en bunke. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn.
  2. Efter att degen vilat i två dygn, tillsätt 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i ytterligare ett dygn.
  3. Tillsätt på den fjärde dagen 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i ett dygn.
  4. Börja med fruktbrödet den femte dagen: Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, sirap, salt och kanel.
  5. Tillsätt surdegen, rågsikt och lite vetemjöl i taget och arbeta degen långsamt i en bakmaskin tills den är elastisk.
  6. Arbeta degen på en högre hastighet i cirka 5 minuter och tillsätt sedan hela hasselnötter och grovt hackad torkad frukt.
  7. Låt degen gå i 30 sekunder till så att allt blandar sig. Jäs sedan degen under bakduk i cirka 1 timme.
  8. Ställ in en långpanna längst ner i ugnen och sätt ugnen på 250 grader.
  9. Dela degen i 2 delar. Vik degen några gånger, forma till limpor och rulla dem i grovt rågmjöl.
  10. Lägg limporna i smorda avlånga brödformar och jäs under bakduk i cirka 1 timme.
  11. Snitta bröden försiktigt med 3 längsgående snitt med en vass kniv och ställ in i ugnen. Häll 0.75 kaffekopp vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt. Sänk temperaturen till 230 grader och baka av bröden i cirka 30 minuter.
  12. Ta ut de färdiga bröden ur formarna och låt dem svalna på ett brödgaller.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept