Moster lenas goda kalastårta

Du behöver

Sockerkaka:

  • 3 st ekologiska ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 st nypa salt
  • smör och ströbröd till formen

Snabb rårörd vaniljkräm:

  • 0,5 st vaniljstång
  • 3 st ekologiska äggulor
  • 0,5 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde

Fyllning:

  • 2,5 dl färska blåbär (eller frysta)
  • 2,5 dl färska hallon (eller frysta)
  • 2 st bananer
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • Färska bär eller vindruvor till garnering

Gör så här

  1. Sockerkaka: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  3. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  5. Fyll en smord och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 25 minuter.
  7. Låt kakan svalna och dela den i tre skivor.
  8. Vaniljkräm: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
  9. Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt.
  10. Vispa grädden luftig och vänd ner den i äggsmeten. Låt svalna i kylskåp.
  11. Fyllning: Bred ut vaniljkrämen över den understa skivan och lägg på mittenskivan.
  12. Mosa bären med banan och strösocker. Bred ut på tårtan.
  13. Lägg på den översta skivan, vispa grädden och bred den över och runt tårtan.
  14. Garnera med färska bär eller vindruvor.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept