Krämig och len blomkålssoppa

Leila Lindholm

Krämig och len blomkålssoppa

13 ingredienser

30 min

En krämig och len soppa som är riktigt matig! Servera den som varmrätt, som tillbehör på kräftskivan eller förrätt.

Ingredienser

portioner
  • 2 msk olivolja
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 purjolökar
  • 500 g potatis
  • 700 g blomkål
  • 1,5 l mjölk
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 3 hönsbuljongtärningar
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • löjrom, till garnering
  • salladslök, skivad, till garnering

Gör så här

  1. Skala och finhacka vitlöken och skölj och hacka purjolöken. Skala och tärna potatisen och blomkålen i grova bitar.
  2. Fräs löken i oljan i en gryta utan att den får färg. Tillsätt potatis, blomkål, mjölk, grädde och buljong.
  3. Sjud grönsakerna under lock tills de är mjuka. Mixa till en soppa med stavmixer och smaksätt med vinäger, salt och peppar.
  4. Servera soppan varm eller kall med skivad salladslök och löjrom.