Plommoncouscous med karamelliserad lök

Plommoncouscous med karamelliserad lök
Foto: TV4
Från Leilas mat

Honungsstekta plommon som serveras med cous-cous och caramelliserad lök.

9 september 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • Lök och plommon chutney
  • 1 msk smör
  • 2 gula lökar
  • 250 g katrin plommon
  • 2 kanelstänger
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 4 msk socker
  • 4 dl vatten
  • cous-cous
  • 2 dl vatten
  • 3 dl apelsinjuice
  • 1 msk flytande kycklingfond
  • 2 msk olivolja
  • 1 påse saffran (0.5 g)
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 tsk flingsalt
  • svartpeppar från kvarn
  • Garnering/topping till cous-cous fatet
  • 8 färska mogna plommon
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk flytande honung
  • 200 g getost
  • 1 kruka färsk mynta
  • 3 msk pumpakärnor, saltrostade

Gör så här

  1. Skala och skiva löken och fräs i den smör, mörkt gyllenbrun i en tjockbottnad kastrull.
  2. Tillsätt katrinplommon, kryddor, socker och vatten och koka långsamt till nästan all vätska ångat bort.
  3. Cous-cous:
  4. Koka upp vatten, fond, smör och kryddor.
  5. Häll i cous-cous gryn och låt det stå och svälla under lock cirka 5 minuter, rör om med gaffel.
  6. Garnering/topping till cous-cous fatet:
  7. Dela och kärna ur plommonen.
  8. Ringla över olja och honung och stek dem i en het stekpanna.
  9. Lägg upp cous-cousen på ett stort fat och toppa den med caramelliserade löken, lägg på grillade plommonen, smula över getost, strö över pumpakärnor och plockade myntablad.
  10. Krydda extra med salt och svartpeppar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept