Gravad lax à la Leila

Gravad lax à la Leila
Foto: TV4

Du behöver

Gravad lax

  • 1 st laxsida, färsk
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl salt
  • 20 st svartpepparkorn, hela
  • 1 knippe dill, stjälkar

Gravlaxsås med espresso

  • 1 dl senap, svensk finkornig
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 3 msk strösocker
  • 0,5 tsk flingsalt
  • svartpeppar, från kvarn
  • 2 dl solrosolja
  • 2 msk espressokaffe, kallt
  • dill, färsk

Gör så här

  1. Gravad lax
    Putsa bort eventuellt fett från laxen.
  2. Blanda samman strösocker och salt i en skål.
  3. Krossa svartpepparkornen lätt i en mortel och blanda med socker och salt.
  4. Lägg laxsidan på en bricka eller plåt. Massera in hela laxen (även skinnsidan) med blandningen och lägg den med skinnsidan nedåt.
  5. Bryt dillstjälkarna i bitar och lägg den ovan på och under laxen.
  6. Plasta in fisken och låt den gravas i kylen i cirka 2 dagar.
  7. Häll bort överflödig vätska / gravlaxblandning så att inte laxsidan ligger och simmar i vätska (då blir ytan hård).
  8. Vänd och gnid in laxen i lagen 1–2 gånger per dygn.
  9. Gravlaxssås med espresso
    Vispa samman senap, rödvinsvinäger, strösocker, flingsalt och svartpeppar.
  10. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning.
  11. Smaksätt med kall espresso.
  12. Vänd ner färsk skuren dill precis innan servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept