Fikonmarmelad med vanilj och chili

Fikonmarmelad med vanilj och chili
Foto: Tv4
Jul

Den här fantastiska marmeladen brukar min mamma alltid laga fast då på svarta vinbär. Hon är ett stort fan av chili och har en egen odling i växthuset som inte är att leka med. /Leila

Receptet ger ca 4 dl färdig marmelad.

Desinficera burkar och flaskor innan de fylls med sylt eller marmelad. Diska dem noga och ta bort gummipackningarna. Ställ dem upp och ned i ugnen på ett ugnsgaller 1 cirka 120-130 grader i cirka 30 minuter eller doppa dem i kokande vatten.

Se fler recept från

Leila bakar i Frankrike


14 juli 2011
Visa mer

Du behöver

  • 1 l färska fikon
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 st färsk vaniljstång
  • 2 msk vatten
  • 0,5 st röd chili (spansk peppar)

Gör så här

  1. Tvätta och tärna fikon med skal.
  2. Dela och skrapa ur vaniljstången.
  3. Lägg fikon, vaniljstång med frön, strösocker och vatten i en kastrull.
  4. Låt puttra i cirka 15 minuter, tillsätt en halverad chili med kärnorna kvar och sjud i ytterligare 15 minuter tills det att frukten är mjuk.
  5. Plocka ur chilin, men det det får gärna vara bitar i marmeladen.
  6. Låt marmeladen svalna något och häll sedan upp den i en desinficerad glaskonservburk.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept