Min goda Formfranska

Min goda Formfranska
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Från Leila bakar

Ett utsökt matbröd med honung. Perfekt till både frukost och som tillbehör till middagen.

18 april 2011
Visa mer
2h

Du behöver

  • 50 g färsk jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 2 tsk flytande honung
  • 2 tsk brödsirap
  • 1 dl god olivolja
  • 1,5 msk flingsalt
  • 2 dl durumvetemjöl
  • 10 dl vetemjöl special
  • smör
  • sesamfrön eller blå vallmofrön till brödformarna
  • flingsalt till utbakningen
  • 1 st ägg till pensling

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, brödsirap, olivolja och flingsalt.
  2. Tillsätt durumvetemjölet och sist vetemjöl special tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk.
  3. Jäs i bunke under bakduk, i cirka 40 minuter till dubbel storlek.
  4. Smöra och bröa formarna med sesamfrö eller vallmofrön.
  5. Dela degen i två, knåda den lite och rulla sedan ut till två limpor och lägg i de smorda formarna.
  6. Låt dem jäsa i formarna under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Pensla limporna med lite vatten, strö över lite flingsalt och gör ett snitt på längden.
  8. Grädda i 25-30 minuter och låt svalna på ett brödgaller.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept