Mjuk lingonpepparkaka

50 min
Mjuk lingonpepparkaka
Foto: TV4
Från Leilas jul

Knepet till att lyckas med sockerkakan är att vispa ägg och strösocker riktigt, riktigt luftigt. Man får aldrig vispa ner mjölet, då kan kakan lätt bli gummiaktig i konsistensen, utan det ska försiktigt vändas ner i smeten.

- Receptet är beräknat till 1 kaka.

17 december 2008
Visa mer
50 min

Du behöver

  • 3 st ekologiska ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 2 msk pepparkakskrydda
  • 1 dl filmjölk
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 dl rårörda lingon
  • smör och mandelspån till formen

Lingongrädde:

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl tjock grekisk yoghurt
  • 0,5 dl rårörda lingon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  3. Smält smöret med pepparkakskryddan och blanda det och filmjölk med äggsmeten.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Tillsätt rårörda lingon.
  5. Smörj en sockerkaksform, bröa med krossat mandelspån och fyll med smeten.
  6. Grädda kakan naturell i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
  7. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.
  8. Lingongrädde: Vispa grädden lätt och vänd ihop den med yoghurt. Smaksätt med rårörda lingon.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept