Leilas bröllopstårta på ställning

Leilas bröllopstårta på ställning
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas bröllopstårta på ställning

15 ingredienser

Leilas vackra bröllopstårta med vaniljkräm, grädde och hallon bygger du upp i en tårtställning med flera våningar.

Receptet ger en stor tårta i flera våningar, räcker till ca 40 personer.

Tårtbottnar
1x10 bitar
1x14 bitar
1x16 bitar

Tårtställningar brukar man kunna hyra i närmsta bageri.

Vad gör jag med alla äggvitor som blir över? Här är ett par tips:

Rosa maränghjärtan

Avokadosorbet

Franska Macarons i flera smaker

Ingredienser

portioner bitar

Tårtbottnar, 3 tårtor

  • 12 ägg (ekologiska)
  • 4,5 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • smör, till formen

Vaniljkräm, 3 tårtor

  • 1,5 l mjölk
  • 2 färska vaniljstänger
  • 4,5 dl strösocker
  • 21 äggulor (ekologiska)
  • 4,5 dl majsstärkelse
  • 150 g smör, mjukt

Fyllning, 3 tårtor

  • 1 l färska hallon (eller frysta)
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 l vispgrädde
  • 1 kg vit marsipan (köp färdigkavlad av konditori)
  • Tårtställning

Gör så här

Tårtbottnar

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smörj 3 kakformar: 1x16 cm i diameter, 1x24 cm i diameter och 1x 27 cm i diameter.
  3. Vispa ägg och strösocker mycket fluffigt med elvisp eller i maskin.
  4. Sikta och vänd ner mjölet i äggsmeten.
  5. Fördela smeten över kakformarna och grädda bottnarna i 15–20 minuter. Prova med en sticka, stickan ska inte vara kladdig.
  6. Tag ut bottnarna och vänd dem genast upp och ned på ett bakplåtspapper. Detta gör man för att få en slät botten.

Vaniljkräm

  1. Koka upp mjölken i en stor kastrull tillsammans med delad och urskrapad vaniljstång. Både frön och stång får koka med.
  2. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse ljust och fluffigt.
  3. Slå över den heta mjölken under vispning och häll tillbaka blandningen i kastrullen.
  4. Ta ur vaniljstången, skalet.
  5. Sjud upp krämen under konstant vispning och tag av från spisen så fort krämen tjocknat.
  6. Häll över krämen i en kall skål och smält ner smöret i den varma krämen.
  7. Kyl krämen till kylskåpskall i kylskåp.

Dags att bygga tårtan, tårta nr 1

  1. Lägg första bottnen på understa tårtställningen.
  2. Fyll en spritspåse med vaniljkräm och spritsa 2–3 varv med vaniljkräm som en ring runt kanten på den första skivan.
  3. Mosa hallonen med strösocker och fyll ringen med hallon.
  4. Vispa grädden fast och fluffig och blanda en gräddklick med vaniljkräm och bred lite över hallonen.
  5. Lägg på nästa skiva och bred ut vaniljkräm blandat med grädde.
  6. Lägg på sista skiva och forma en ”kupol” av vispad grädde över den.
  7. Bred även på kanten av tårtan med vispad grädde.
  8. Täck tårtan med kavlad marsipan och skär remsor av den överblivna marsipanen och lägg den som ett band runt tårtan.

Tårta nr 2 och 3

  1. Upprepa proceduren med de två andra tårtorna.
  2. Skruva ihop tårtställningen och gröp ur mitten av tårtorna om nödvändigt för att få ihop ställningen.
  3. Garnera gärna tårtan med färska rosor och självklart ett brudpar.