Leilas baklava

Leilas baklava
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas baklava

11 ingredienser

Prova att laga detta söta nötiga bakverk från turkiet. Receptet ger 8 bitar.

Ingredienser

  • 1 rulle fryst filodeg [270 g]
  • 2 dl sötmandel
  • 2 dl pekannötter
  • 2 dl osaltade pistagenötter
  • 200 g mandelmassa
  • 1-2 msk ev apelsinblomsvatten
  • 150 g smör

Sockerlag:

  • 1 dl vatten
  • 1 dl rörsocker
  • 1 dl honung
  • turkisk yoghurt till servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Tina filodegen om den är fryst och håll den mjuk under en fuktig handduk.
  3. Rosta nötterna gyllene i en torr stekpanna. Hacka nötterna grovt.
  4. Riv mandelmassan och blanda med nötterna. Smaksätt eventuellt med några droppar apelsinblomsvatten.
  5. Smält smöret.
  6. Använd en ugnsform som mäter cirka 20 x 20 cm och skär filodegen i ark som mäter ugnsformens storlek.
  7. Lägg 3-4 ark filodeg i formen och pensla rikligt med smör mellan varje. Fördela hälften av nötblandningen över och platta till.
  8. Upprepa proceduren ytterligare ett lager.
  9. Avsluta med 3-4 ark filodeg på toppen och pensla även dem med smör.
  10. Skär baklavan i 8 bitar och grädda gyllene i cirka 20 minuter.
  11. Koka upp vatten, råsocker och honung till lagen. Slå lagen över den färdiggräddade baklavan.
  12. Servera baklavan varm eller kall och gärna med en klick turkisk yoghurt.