Sockerkaka, Leilas grundrecept

17 december 2008
Kondisbitar Barnkalas Mjuka kakor Fika

En saftig och nygräddad sockerkaka är otroligt gott. Här får du ett klassiskt grundrecept.

Knepet att lyckas med sockerkakan är att vispa ägg och strösocker riktigt, riktigt luftigt.
Man får aldrig vispa ner mjölet, då kan kakan lätt bli gummiaktig i konsistensen, utan mjölet ska försiktigt vändas ner i smeten. Detta recept kan varieras i all oändlighet med olika smaskiga smaksättningar.

ca 40 m
Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

  • 3 ekologiska ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • smör, till formen
  • ströbröd, till formen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  3. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  5. Välj smaksättning eller fyll en smord och bröad sockerkaksform.
  6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
  7. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.
Kommentera receptet

Fler goda recept