Nektarinroyale

Nektarinroyale
Foto: Wolfgand Kleinschmidt

Denna otroligt smarta och goda paj kan du göra helt färdigfylld och frysa obakad, för att sedan ta den direkt från frysen in i ugnen och grädda. Den är perfekt att ta fram när du får oväntat besök, eller som dessert till det stora partyt om man vill förbereda flera dagar i förväg.

En mördeg ska knådas så lite som möjligt, annars blir den för kompakt och tappar sin sprödhet. Man kan lätt göra en chokladmördeg genom att tillsätta två matskedar kakao.

Vill du göra din egen mandelmassa så hittar du receptet här!


15 april 2010
Visa mer

Du behöver

Mördeg:

  • 150 g kallt smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 st ekologiskt ägg
  • 0,5 msk kallt vatten

Smet:

  • 6 st ekologiska ägg
  • 4 dl kesella 10%
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl strösocker
  • 200 g mandelmassa

Fyllning:

  • 8 st mogna nektariner
  • 2 st näve mandelspån

Gör så här

  1. Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
  2. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
  3. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Kavla ut och klä en pajform med mördeg.
  6. Vispa samman alla ingredienser till royalesmeten med riven mandelmassa och fyll det ogräddade pajskalet till 2/ 3.
  7. Smaksätt med valfri fyllning.
  8. Kärna ur och skär nektarinerna i tunna klyftor.
  9. Fördela nektarinerna över pajen och strö över mandelspån.
  10. Grädda pajen långt ner i ugnen i 30–40 minuter tills den stannat till och fått en gyllene färg (alternativt frys pajen för att bakas av vid senare tillfälle).
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept