Saffransrisotto med grillade skaldjur

40 min
4
Från Nyhetsmorgon

Det är enkelt att göra en risotto. Det du behöver är en tjockbottnad kastrull och en träslev. Det tar cirka 20 minuter i koktid.

14 april 2008
Visa mer
40 min
4

Du behöver

  • 4 st schalottenlökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0,5 st fänkål
  • 3 msk olivolja
  • 300 g aborioris från Italien
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 8 dl het kycklingbuljong
  • 50 g smör
  • 1 knippe persilja
  • 1 st citron
  • 50 g färsk parmesanost
  • 700 g jätteräkor med skal

Till grillning:

  • 1 msk olivolja
  • 1 st citron
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 knippe persilja
  • flingsalt
  • peppar

Gör så här

  1. Skala och finhacka vitlök, schalottenlök och fänkål och krydda med salt och peppar.
  2. Värm upp en tjockbottnad kastrull och fräs långsamt, cirka 2 minuter, utan att något tar färg. Ett tips är att sätta på lock, då att det inte tar färg eftersom ångan stannar i kastrullen.
  3. Tillsätt riset och låt det fräsa tillsammans med löken i 1-2 minuter till.
  4. Häll i vinet och saffran låt det koka tills den doften av alkohol lagt sig. Pressa i lite citronsaft.
  5. Mata riset med kokhet buljong varefter vätskan absorberas av riset. Rör hela tiden så att det inte sätter sig i botten. När riset är färdigkokt ska det vara mjukt med en aning tuggmotstånd. Risotton ska vara lös och krämig i konsistensen.
  6. Stäng då av plattan och lägg i smöret i klickar. Rör om och lägg på ett lock. Låt stå och svälla under lock i 2 minuter.
  7. Tvätta och torka citronen. Riv av skalet och lägg i en skål. Pressa i vitlöken och tillsätt olja, persilja, salt och svartpeppar. Gnid in skaldjuren med blandningen.
  8. Grilla skaldjuren på en grill eller i grillpanna/stekpanna på spisen. Servera med risotton och riv över färsk parmesanost.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept