Maffig chokladtårta med peanutbutter frosting

40 min
Maffig chokladtårta med peanutbutter frosting
Foto: TV4
40 min

Du behöver

  • 200 g smör
  • 3 dl ljust muscovadosocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 4 st ekologiska ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl kakao av god kvalitet
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 3 dl mjölk
  • 200 g mörk kvalitetschoklad 70%
  • smör till formen

Peanutbutter frosting (till 1 tårta):

  • 1,5 dl mjukt jordnötssmör
  • 8 dl florsocker
  • 1 dl kakao av god kvalitet
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 300 g Philadelphiaost
  • 2 msk varmt kaffe
  • Saltade jordnötter, pistagenötter, pekannötter, cashewnötter och hasselnötter till garnering
  • Röda cocktailbär, silverkulor eller guld non-stop till dekornation

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör, muscovadosocker och sirap krämigt.
  3. Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen.
  4. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt.
  5. Vänd försiktigt ner mjölken och de torra ingredienserna i äggsmeten.
  6. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd försiktigt ner den i smeten.
  7. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd ner dem i smeten.
  8. Fördela smeten i 3 smörade 24 cm i diameters kakformar med löstagbar botten. Se till att smeten bredes ut jämt över formen.
  9. Grädda i mitten av ugnen, i cirka 15 minuter. Låt svalna och lossa försiktigt från formarna.
  10. Peanutbutter frosting: Rör försiktigt ihop alla ingredienser.
  11. Låt sedan frostingen stelna till lite i kyl eller frys.
  12. Bred frostingen på tårtan och garnera med nötter och bär.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept