Fransk Royalpaj

Du behöver

Mördeg:

  • 150 g kallt smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 ekologiskt ägg
  • 1 msk kallt vatten

Fyllning:

  • 3 ekologiska ägg
  • 2 dl Kesella 10 %
  • 1 dl crémè fraiche
  • 1 dl strösocker
  • 100 g riven mandelmassa
  • Valfri frukt eller bär (se alla olika varianter nedan)

Plommonroyale:

  • 1 paj
  • 1 pajskal av mördeg (se grundrecept ovan)
  • 1 sats fyllning (se grundrecept ovan)
  • 6 färska plommon
  • 2 msk smör
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk malen kanel
  • 25 g mandelspån

Päronroyale:

  • 1 paj
  • 1 pajskal av mördeg (se grundrecept ovan)
  • 1 sats fyllning (se grundrecept ovan)
  • 1 burk inlagda päronhalvor
  • 25 g mandelspån

Aprikosroyale:

  • 1 paj
  • 1 pajskal av mördeg (se grundrecept ovan)
  • 1 sats fyllning (se grundrecept ovan)
  • 6 färska aprikoser
  • 2 msk smör
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk svarta kardemummakärnor
  • 25 g mandelspån

Bärroyale:

  • 1 paj
  • 1 pajskal av mördeg (se grundrecept ovan)
  • 1 sats fyllning (se grundrecept ovan)
  • 1 liter bär av valfri sort (frysta eller färska)
  • 25 g mandelspån

Gör så här

  1. Blanda samman smör, vetemjöl och florsocker.
  2. Tillsätt ägg och kallt vatten, arbeta samman till en deg.
  3. Låt degen vila i kylen i minst 30 minuter.
  4. Kavla ut degen och fyll en pajform.
  5. Blanda samman alla ingredienser till fyllningen i en bunke.
  6. Välj vilken royalpaj du vill göra (se nedan).
  7. Servera pajen ljummen med glass eller lättvispad grädde.
  8. Leilas tips!
  9. Denna otroligt smarta och goda paj kan man göra helt färdig och frysa ogräddad, för att sedan direkt ta den ifrån frysen in i ugnen och baka av. Den är perfekt till det stora partyt om man vill förbereda desserten flera dagar i förväg, eller att ha i frysen om man får oväntat besök. Tänk bara på att plasta pajen ordentligt så att den inte får "kylskåpssmak".
  10. Detta gör man efter att den fryst till så att inte plastfilmen kladdar fast i fyllningen.
  11. Plommonroyale: Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
  12. Dela och kärna ur frukten.
  13. Smält smör, strösocker och kanel i en het stekpanna och stek plommonen gyllene i cirka 3 minuter.
  14. Fyll pajskalet till 2/3 med fyllning, lägg i frukten med snittytan uppåt. Strö över mandelspån.
  15. Grädda pajen långt ner i ugnen i 30-40 minuter tills den får en gyllene färg.
  16. Päronroyale: Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
  17. Häll av vätskan från päronhalvorna och lägg dem på en skärbräda med snittytan nedåt. Skiva halvorna på längden och tryck till dem så att de sprider ut sig som solfjädrar.
  18. Fyll pajskalet till 2/3 med fyllning. Lägg i ?solfjädarna? med snittytan nedåt. Strö över mandelspån.
  19. Grädda pajen långt ner i ugnen i 30-40 minuter tills den får en gyllene färg.
  20. Aprikosroyale: Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
  21. Dela och kärna ur frukten.
  22. Smält smör, strösocker, kanel och nymalen kardemumma (malen i mortel) i en het stekpanna och stek aprikoserna gyllene i cirka 3 minuter.
  23. Fyll pajskalet till 2/3 med fyllning, lägg i frukten med snittytan uppåt. Strö över mandelspån.
  24. Grädda pajen långt ner i ugnen i 30-40 minuter tills den får en gyllene färg.
  25. Bärroyale: Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
  26. Fyll pajskalet till 2/3 med fyllning och fördela bären över pajen. Strö över mandelspån.
  27. Grädda pajen långt ner i ugnen i 30-40 minuter tills den får en gyllene färg.
  28. Leilas tips!
  29. Denna paj går att variera med alla typer av färska och frysta bär.
  30. Jag brukar till exempel göra den med röda vinbär, björnbär, blåbär, hallon eller blandar allihop!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept