Limedaim

Limedaim
Foto: TV4

Knäckigt chokladgodis med smak av lime. Du behöver en sockertermometer för att få godiset perfekt.

Man tempererar chokladen för att den inte ska kunna smälta i rumstemperatur. På så vis kan man låta chokladgodiset stå framme i en skål och ta av godiset utan att chokladen smälter av värmen från fingrarna. /Leila

Se fler recept från

Leilas söta jul


3 januari 2012
Visa mer

Du behöver

  • 4 dl socker
  • 4 dl sirap
  • 4 dl grädde
  • 2 msk smör
  • 2 st lime, rivet skal
  • 400 g mörk choklad

Gör så här

  1. Blanda socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull och koka sakta till 145 grader och tills massan stelnat. Prova att göra ett kulprov genom att droppa lite av smeten i ett glas kallt vatten. Om det stelnar och blir hård är kolasmeten klar. Tag av från spisen.
  2. Tillsätt smör och finrivet limeskal.
  3. Bred ut massan på ett bakplåtspapper på en plåt och låt stelna.
  4. Temperera choklad: Smält 1/3 av chokladen i vattenbad, tag av från spisen och rör ner resterade finhackad choklad. Rör i chokladen då och då tills den svalnat till cirka 28 grader (man börjar kunna se att chokladen är tempererad när den tjocknat lite).
  5. Bred ut den över kolaknäcken med hjälp av en palett.
  6. Skär eller bryt daimen i bitar när den stelnat helt. Förvara i rumstemperatur.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept