Ugnsbakade fikon med saffranszabaglione

Ugnsbakade fikon med saffranszabaglione
Foto: TV4
6

Du behöver

  • 12 st färska fikon
  • 50 g smör, mjukt
  • lite florsocker

Saffranszabaglione

  • 8 st ekologiska ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 g saffran (2 påsar)
  • 2,5 dl vitt vin
  • 0,5 dl marsalavin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tvätta och snitta ett kryss i alla fikonen, från stjälken och halvvägs ner i frukten så att den fortfarande håller samman.
  3. Smörj en ugnsform eller stekpanna med eldfast handtag med smör och lägg i fikonen.
  4. Pudra fikonen med florsocker och lägg en klick smör på toppen av varje fikon.
  5. Baka fikonen i cirka 10-15 minuter. Under tiden gör du:
  6. Zabaglione
    Separera äggulorna från vitan.
  7. Häll gulor, strösocker, saffran och vin i en metallskål. Ställ skålen i vattenbad (i en kastrull med kokande vatten).
  8. Vispa kraftigt tills krämen tjocknat och det blir spår av vispen.
  9. Ta försiktigt av skålen från kastrullen och vispa 1 minut till.
  10. Servera fikonen tillsammans med zabaglione.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept