Leila Lindholms sweet potato cheesecake

Leila Lindholms sweet potato cheesecake
Foto: TV4

Du behöver

  • 300 g digestivekex
  • 125 g smält smör
  • 1 st stor sötpotatis (2 ½ dl sötpotatispuré)
  • 600 g Philadelphiaost
  • 125 g mjukt smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl ljust muskovadosocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 4 st ekologiska ägg
  • 3 msk vispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mixa digestivekexen fint i en mixer och blanda samman med smält smör.
  3. Tryck ut kexsmulorna till botten och hög kant i en bakplåtspappersklädd springform, 24 cm i diameter.
  4. Förgrädda skalet i mitten av ugnen 5 minuter. Låt svalna.
  5. Skala sötpotatisen och skär den i små bitar. Koka bitarna mjuka i lättsaltat vatten.
  6. Häll av vattnet och mosa eller mixa samman sötpotatisen till en puré. Låt svalna.
  7. Vispa samman philadelphiaost och mjukt smör. Tillsätt strösocker och muskovadosocker och vispa väl.
  8. Tillsätt 2 ½ dl sötpotatispuré, vaniljsocker, kanel och ingefära och vispa tills smeten är helt slät.
  9. Rör försiktigt i ett ägg i taget samt vispgrädde.
  10. Häll smeten över kexbotten och grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter.
  11. Smeten skall stanna när man skakar formen. Låt gärna kakan stå och vila i ugnen på eftervärmen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept