Äppel- och sötpotatismuffins

Äppel- och sötpotatismuffins
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Äppel- och sötpotatismuffins

17 ingredienser

Goda muffins är alltid rätt att servera till fikat.

Receptet räcker till 18 stycken muffins.

Ingredienser

  • 4,5 dl sötpotatispuré [1-2 sötpotatisar]
  • 3 ägg (ekologiska)
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk bakpulver
  • 1,5 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 1 krm salt
  • 1,5 dl matolja

Fyllning

  • 6 äpplen
  • 25 g smör
  • 3 msk farinsocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 dl pekannötter
  • 0,5 dl pumpakärnor, till garnering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala sötpotatisarna och skär dem i små bitar. Koka sötpotatisarna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mixa sötpotatisen till en slät puré i mixer, låt svalna.
  3. Skala och kärna ur äpplena till fyllningen. Skär dem i små bitar.
  4. Stek äppelbitarna i smör, farinsocker och kanel.
  5. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
  6. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten.
  7. Tillsätt olja och sötpotatispuré.
  8. Vänd ner äppelbitarna (spara några till garnering) och delade pekannötter i smeten
  9. Klä två muffinsplåtar med pappersformar och fyll formarna till 3/4. Garnera med en pekannöt, en äpplebit och strö över pumpakärnor.
  10. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter. Prova med en sticka, den ska vara torr. Låt svalna.