Semi freddo på vit choklad

Semi freddo på vit choklad
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Semi freddo på vit choklad

11 ingredienser

4h 40 min

Semi freddo betyder halvfryst och är ett italienskt påfund. Här är en härlig variant med apelsiner och rostade valnötter.

Ingredienser

16 portioner:

  • 400 g vit bakchoklad
  • 200 g valnötter
  • 8 ägg (ekologiska)
  • 1 dl strösocker
  • 3 msk Grand Marnier
  • 2 apelsiner, skalet
  • 6 dl vispgrädde
  • 6 dl grekisk yoghurt
  • 6 dl maräng
  • satsumas (eller mandariner till servering)
  • färska fikon, till servering

Gör så här

  1. Smält chokladen i vattenbad (i en skål över en kastrull med kokande vatten).
  2. Rosta valnötterna i en torr kastrull.
  3. Separera äggen. Vispa äggulor och hälften av strösockret pösigt.
  4. Vispa grädden fluffig och blanda med yoghurten. Tvätta apelsinerna noga, torka och riv av skalet.
  5. Rör ihop äggsmeten med smält choklad, likör och rivet apelsinskal. Vänd ner gräddyoghurten.
  6. Vispa äggvitor och resterande strösocker till ett vitt skum och vänd ned i smeten.
  7. Varva semifreddon med krossade valnötter och maränger i en form.
  8. Frys i 4-6 timmar så att glassen är "halvfryst".
  9. Skopa upp med glasskopa och servera i små glas. Garnera med frukten.