Leilas nyårs Trifle

20 min
Från Nyhetsmorgon

Trifle är en vanlig dessert i Storbritannien och Australien. Det är en enkel lager på lager historia där man helt enkelt varvar en mousse eller grädde med kaka och stekt frukt eller rårörda bär. Just den här varianten är fullspäckad med julsmak men det går även att göra på vanlig sockerkaka och rårörda bär på sommaren. Det fiffiga är just att den är så grymt enkel att sno ihop.

10 december 2007
Visa mer
20 min

Du behöver

  • 8 st färska mogna fikon
  • 2 tsk kanel
  • 2 msk strösocker
  • smör
  • 100 g mandelspån
  • 1 st mjuk pepparkaka (färdigköpt) alt. sockerkaka med citronsmak
  • 500 g tjock grekisk yoghurt
  • 4 dl vispgrädde
  • 100 g mandelmassa
  • 1 dl marsala vin

Gör så här

  1. Tvätta fikonen och dela dem i halvor.
  2. Pudra snittytan med socker och kanel och stek dem på bägge sidor i smör.
  3. Låt dem svalna helt och hållet i pannan.
  4. Rosta mandelspånet i en torr panna. Låt svalna.
  5. Skiva pepparkakan i cirka 1 centimeter tjocka skivor.
  6. Vispa grädden och blanda den med yoghurt och riven mandelmassa.
  7. Lägg en klick yoghurtmousse i botten av varje serveringsglas och lägg på en skiva pepparkaka, stänk över lite marsala vin.
  8. Täck kakan med en klick yoghurtmousse och två stekta fikonhalvor, toppa med rostade mandelspån.
  9. Tips!
  10. Trifle är en vanlig dessert i Storbritannien och Australien. Det är en enkel lager på lager historia där man helt enkelt varvar en mousse eller grädde med kaka med stekt frukt eller rårörda bär. Just den här varianten är fullspäckad med julsmak men det går även att göra på vanlig sockerkaka och rårörda bär på sommaren. Det fiffiga är just att den är så grymt enkel att sno ihop.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept