Baked Alaska

Baked Alaska
Foto: TV4

Leilas glassbomb med italiensk maräng. Receptet ger sex nötbottnar, de som blir över går att frysa in!

OBS! Detta är mycket viktigt att tänka på när man gör detta recept. Frys glassen igen så att ytan på bomben fryser ORDENTLIGT, i minst 6 timmar. Om inte ytan är djupfryst när man brer på marängen så glider den av direkt!

Marängen måste vara nygjord när man brer den på glassen. Sedan går det bra att bränna av bomben och ställa tillbaka den i frysen.

Lägg gärna en nötbotten mellan varje lager om du vill ha en nötigare smak på Alaskan, annars endast en botten ovanpå chokladglassen. Detta för att inte glassbomben sedan ska åka omkring utan stå stadigt på serveringsfatet (annars smälter den direkt).

Nötallergiker kan byta ut botten mot vanlig marängbotten.

Se fler recept från

Leilas söta jul


28 december 2011
Visa mer
8
Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

Nötbotten

  • 5 st ekologiska äggvitor
  • 1,75 dl strösocker
  • 100 g hasselnötter
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 1 dl florsocker

Fyllning

  • 1,5 l vaniljglass
  • 1,5 l hallonglass
  • 1,5 l chokladglass

Italiensk maräng

  • 6 st ekologiska äggvitor
  • 1 nypa salt
  • 4 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Du behöver även

  • 1 st metallform (för att gjuta glassbomben)
  • Platsfolie
  • bakplåtspapper
  • Elektronisk stektemometer
  • gasolbrännare

Gör så här

  1. Nötbotten
    Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Vispa äggvitor och socker fluffigt till en maräng. Börja med ca 20 % av sockret och när marängen börjar gå ihop, höj hastigheten och ha i resten av sockret lite i taget.
  3. Mixa hasselnötterna i en mixer.
  4. Vänd ner nötterna i marängen tillsammans med majsstärkelse och florsocker.
  5. Fyll smeten i en spritspåse och spritsa ut en rund botten på ett bakplåtspapper, börja från mitten och spritsa en spiral utåt (det kan vara bra att rita av metallformen på pappret eftersom botten ska vara något mindre än metallformen i diametern).
  6. Grädda bottnen i ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.
  7. Fyllning
    Frys skålen så att den är kall, så smälter inte glassen så fort när skålen ska fyllas.
  8. Fyll skålen med 3 ungefär lika tjocka lager av vaniljglass, hallonglass och chokladglass.
  9. Lägg gärna en nötbotten mellan varje lager annars endast en botten ovanpå chokladglassen (sista lagret). Detta för att inte glassbomben sedan ska åka omkring utan stå stadigt på serveringsfatet (annars smälter den direkt).
  10. Täck med plastfolie och frys tills glassbomben är riktigt hård.
  11. Ta ut och skölj utsidan av skålen hastigt med hett vatten och slå ut glassbomben.
  12. VIKTIGT: Frys bomben igen så att ytan på bomben fryser ordentligt (i minst 6 timmar!). Om inte ytan är djupfryst när man brer på marängen så glider den av direkt.
  13. Italienska marängen
    Vispa äggvitorna och salt till ett skum.
  14. Koka under tiden en sockerlag av socker och vatten till exakt 121 grader i en liten kastrull (lägg i en elektronisk stektermometer för att kontrollera temperaturen).
  15. Häll den heta sockerlagen över äggvitorna under vispning på medelhastighet. Fortsätt att vispa tills marängen är kall.
  16. Spritsa eller bred marängen över glassbomben och bränn av ytan med en gasolbrännare.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept