Varm Tarte tatin au banane med vaniljglass

Från Leilas mat

En ljuvlig fransk banankaka som med fördel avnjuts med vaniljglass. Mums!

6 maj 2008
Visa mer
4

Du behöver

  • 50 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 tsk ingefära
  • några droppar mörk rom
  • 4 bananer
  • 1 pkt smördeg
  • 1 uppvispat ägg till pensling

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en stekpanna av gjutjärn (med eldfast handtag), rör i socker, kryddor och stänk i rom. Stäng av plattan.
  3. Skala och dela bananerna på längden och lägg dem i pannan med snittytan nedåt. Skarva med mindre bitar banan där det behövs för att fylla upp botten på pannan.
  4. Kavla ut smördegen och skär ut ett lock i samma storlek som stekpannan med hjälp av en tallrik.
  5. Lägg smördegslocket över bananerna och tryck försiktig ned det längs kanterna.
  6. Pensla locket med ägg och upprepa med ett till lager smördeg.
  7. Ställ in pannan i ugnen och baka i 35 minuter till en gyllene yta.
  8. Tag ut och låt svalna något och stjälp sedan upp genom att lägga serveringsfatet över pannan och vända upp-och-ner.
  9. Denna efterrätt serveras med fördel varm med vaniljglass.
  10. Tips!
  11. Låt gärna smördegen ligga framme och svälla i någon timme. Den ska inte vara fryst när man använder den.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept