Marockansk lammstek med världens godaste sallad

Leila Lindholm

Marockansk lammstek med världens godaste sallad

25 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 1,6 kg lammstek med ben
  • 1 dl torkad frukt i bitar (fikon och aprikoser)
  • 4 klyftor vitlök, krossade och delade

Stekmarinad:

  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 1 msk senapsfrön, stött i mortel
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • 0,5 dl persilja, hackad

Rostade grönsaker:

  • 0,5 kg morot
  • 1 kg palsternacka
  • 1 kg fast potatis
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk honung, flytande
  • flingsalt
  • 1 tsk rosmarin (gärna färsk)
  • 2 tsk fänkålsfrö
  • 1 ask rucolasallad
  • 200 g getost
  • 1 förp konserverade aprikoser
  • 1 granatäpple
  • 2 msk balsamvinäger
  • olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Tvätta grönsakerna och skala morot och palsternacka, klyfta dem och potatisen.
  3. Lägg dem på en ugnsplåt och ringla över olja och honung.
  4. Krossa fänkålsfröna lätt i en mortel, hacka rosmarin och strö kryddorna över grönsakerna och blanda.
  5. Rosta dem i 15 minuter innan du sätter in lammsteken.
  6. Gör små snitt i steken och späcka köttet med frukt och vitlök.
  7. Gnid i köttet med olivolja, spiskummin, senapsfrön, salt, peppar och persilja.
  8. Lägg köttet tillsammans med grönsakerna och sänk ugnstemperaturen till 200 grader, låt allt steka i ca 45 minuter.
  9. Varva ruccola med de rostade grönsakerna på ett stort serveringsfat, smula över getost och lägg på aprikoser. Strö över kärnorna från granatäpplet.
  10. Toppa salladen med lite balsamvinäger och en kryddig olivolja, krydda extra med flingsalt och svartpeppar på det skivade köttet.
  11. Tips!
  12. Kärnorna i ett Granath-äpple får du enklast ur genom att dela frukten och banka på skalet försiktigt med en träslev eller liknade. Akta kläderna bara! Det kan stänka saft från frukten.