Helstekt entrecote med franska bönor

Från Nyhetsmorgon

Att steka kött i en låg temperatur, alltså länge och långsamt, ger en god saftigt stek. Köttet stressas inte och behåller därför köttsaften. Låt alltid köttbiten bli rumstempererat innan du steker den, lägg aldrig kylskåpskallt kött direkt ugnen eller i het stekpanna. Det är då det blir en grå rand runt köttet.

Stekgrader
Medium/rare = 56 grader
Medium = 60 grader
Well done = 66 grader

24 januari 2011
Visa mer
8

Du behöver

  • 2 kg hängmörad entrecote
  • olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar från kvarn
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 knippe persilja
  • 3 kvistar rosmarin
  • 0,5 kruka timjan
  • 400 g haricot verts
  • smör till stekning
  • 3 vitlöksklyftor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 70 grader (läs mer om lågtemperaturstekning i tipsrutan).
  2. Gnid in köttet med lite olivolja, flingsalt och svartpeppar.
  3. Hacka vitlök och örter fint och gnid in det i köttet.
  4. Bryn köttet i lite olivolja i en het stekpanna.
  5. Stek köttet med stektermometer till valfri stekgrad.
  6. Låt det vila i minst tio minuter innan servering.
  7. Koka bönorna al dente i saltat vatten.
  8. Stek bönorna i en het stekpanna med smör och tunt skivad vitlök, krydda.
  9. Servera köttet i skivor och krydda snittytan med flingsalt och svartpeppar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept