Grillad fläskfilé & halloumi med grillade aprikoser och bönsallad

Leila Lindholm

Grillad fläskfilé & halloumi med grillade aprikoser och bönsallad

19 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 600 g fläskfilé
  • 3 kvistar färsk rosmarin
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • olivolja
  • 1 citron, skal av
  • 1 förp svarta bönor (kokta)
  • 1 förp borlotti eller cannellinibönor (kokta)
  • 1 ask körsbärstomater (eller annan tomatsort)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 kruka persilja
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 3 msk olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • 10 färska aprikoser
  • 1 förp halloumiost [250 g]
  • 1 kruka basilika

Gör så här

  1. Dela tomaterna, riv vitlök och hacka persilja och blanda med bönor i en bunke.
  2. Smaksätt bönor/tomater i bunken med vinäger, olja, kryddor och låt de stå ljummet och dra.
  3. Gnid in köttet i lite olivolja och hackad rosmarin, rivet citronskal, salt och peppar.
  4. Helstek fläskfilén och låt det vila i minst 5 minuter.
  5. Skiva halloumiosten. Dela och kärna ur aprikoserna, ringla över lite olivolja och krydda med salt och peppar. Grilla halloumi och aprikoser.
  6. Skiva köttet.
  7. Lägg bönsalladen på ett fat och toppa med grillad halloumi, riven basilika och grillade aprikoser.
  8. Tips!
  9. När man grillar kött och fisk är det viktigt att vila köttet innan servering. Det gör man för att inte saften ska rinna ur köttet när man skivar det. Om det istället får vila en liten stund vid sidan av värmen så sätter sig köttsaften och du får ett saftigt resultat.
  10. Men förutsättningen är att man inte har överstekt köttet. Jag brukar alltid grilla mitt kött medium/rare och sedan låta det vila in i rätt stektemperatur.