Farmors potatisgratäng med kantareller

Leila Lindholm

Farmors potatisgratäng med kantareller

12 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 2 kg mandelpotatis
  • 0,25 rotselleri
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 8 dl matlagningsgrädde
  • 1,5 msk kycklingfond
  • 1 msk flingsalt
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • svartpeppar, nymalen
  • 300 g kantareller
  • smör
  • 300 g getost

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skiva potatis, rotselleri, lök och vitlök tunt.
  3. Koka upp grädde, kycklingfond, hackad timjan, 1 msk flingsalt och peppar.
  4. Tillsätt potatis, selleri, lök, vitlök och koka långsamt i 15 minuter.
  5. Stek svampen i smör och krydda med salt och peppar.
  6. Blanda svampen i potatiskoket och smulad getost.
  7. Fyll gratängen i en smörad ugnsform och grädda gyllene, cirka 25 minuter.
  8. Tips!
  9. Använd en stor form med låga kanter, då får man en stor härlig gratinerad yta på gratängen. Har man torkad svamp i skafferiet så kan man använda den istället för färsk svamp. Då kokar man den med grädden och potatisen. Med kycklingfond i grädden får gratängen en mer fyllig smak. Och vill man så kan getosten bytas ut mot Västerbottenost. Det är supergott.