Grillade skaldjur med persillade

koket.se
Grillade skaldjur med persillade
Foto: Tv4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Grillade skaldjur med persillade

10 ingredienser

Grillade räkor och musslor i en härlig örtmarinad.

Tigerräkor, jätteräkor, kungsräkor, dessa stora räkor, är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök Naturskyddsföreningens hemsida.

Se fler recept från Leila bakar i Frankrike

Se Leila Lindholm laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 kg vongolemusslor, färska
  • 1 kg blåmusslor
  • 1 kg färska gambas (stora räkor)

Persillade

  • 1 knippe persilja
  • 1 kruka basilika
  • 3 klyftor vitlök
  • Skal av och saft av 1 citron
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • 0,5 msk olivolja

Gör så här

  1. Lägg musslorna i en skål med rikligt saltat kallt vatten så att de släpper ut eventuell sand.
  2. Låt ligga i 5-10 minuter.
  3. Häll av och skölj alla musslorna, plocka bort eventuellt trasiga eller öppna musslor.
  4. Se till att ha bra drag på grillen (dvs riktigt varm glöd).
  5. Lägg musslorna på ett finmaskigt galler på grillen och lägg en värmetålig glasskål över dem (alla musslor ska ligga under skålen).
  6. När de har öppnat sig är de klara.
  7. Grilla räkorna.

Persillade

  1. Blanda med riven vitlök, citronskal och citronsaft olivolja i en skål.
  2. Krydda med salt och svartpeppar.
  3. Blanda ner de varma musslorna och räkorna i örtmarinaden.