Blåbärssmulpaj med vallmo

Blåbärssmulpaj med vallmo
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
6

Du behöver

Smuldeg

  • 250 g kallt smör
  • 1,5 dl råsocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl blå vallmofrön
  • 3 dl havregryn

Fyllning

  • 1,5 l frysta blåbär
  • 1 dl strösocker
  • 0,75 dl potatismjöl

Råkräm (snabb hemvispad vaniljsås)

  • 1 st färsk vaniljstång
  • 6 st ekologiska äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 6 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Smulpaj
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tärna smöret i små bitar och nyp ihop det med råsocker och vetemjöl tills det blir till en smulig deg.
  3. Blanda försiktigt i vallmofrön och havregryn utan att grynen går sönder för mycket.
  4. Blanda blåbär med strösocker och potatismjöl.
  5. Häll fyllningen i botten av en eldfast form eller gjutjärnspanna.
  6. Strö smuldegen över blåbärsfyllningen.
  7. Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
  8. Råkräm
    Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
  9. Vispa äggulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt.
  10. Vispa grädden fast och luftig.
  11. Vänd ner grädden i äggsmeten.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept