Smörkola, världens godaste

1h
50 st
Smörkola, världens godaste
Foto: TV4
1h
50 st

Du behöver

Cirka 50 stycken

  • 100 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker

Apelsinkola

  • 2 apelsiner, rivet skal
  • 1 citron, rivet skal

Pistagekola

  • 1 dl hackade, rostade pistagenötter

Pepparkakskola

  • 2 tsk pepparkakskryddor

Chokladkola

  • 2 msk kakao

Limekola:

  • 2 lime, rivet skal

Kardemummakola

  • 2 tsk kardemummakärnor, stötta i mortel

Ingefärskola

  • 1 tsk malen ingefära

Gör så här

  1. Smörkola
    Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
  2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt kolan koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.
  3. Gör ett kulprov för att veta när kolan är färdig. Rör ned valfri smaksättning eller behåll smörkolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
  4. Klipp i bitar och slå in kola i smörpapper, förvara kallt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept