Leilas chokladknäck

Leilas knäck med choklad
Foto: tv4

Du behöver

Knäck med choklad

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 msk smör
  • 2 msk kakao av god kvalitet

Limeknäck

  • 3 lime, skalet

Apelsinknäck

  • 1 apelsin, skalet

Ingefärsknäck

  • 1,5 tsk malen ingefära

Vaniljknäck

  • 1 urskrapad vaniljstång som får koka med i smeten

Pepparkaksknäck

  • 1 tsk pepparkakskrydda

Kanelknäck

  • 1,5 tsk malen kanel

Gör så här

  1. Knäck med choklad
    Blanda strösocker, vispgrädde, sirap, och kakao i en stor tjockbottnad kastrull med höga kanter.
  2. Koka utan lock och rör om då och då tills termometern visar 122 grader eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast och hård. Koktid 15-20 minuter.
  3. Tillsätt smör och eventuella smaksättningar till knäcken.
  4. Häll smeten i en kanna och fördela knäcken i små formar (gärna ischokladformar så lossnar knäcken enkelt när det är dags att äta).
  5. Låt knäcken stelna. Förvara i kyl.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept