Supergod baguette

Supergod baguette
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Supergod baguette

11 ingredienser

7h 35 min

Med surdeg får brödet rustik karaktär!

Baguetten är något vi verkligen förknippar med Frankrike, men den började faktiskt inte bakas förrän på 1920-talet. Då tog Österrikiska gesäller med sig metoden med poolish (surdeg) från Polen till Frankrike, och så började man använda den i baguettedeg. Surdegen ger baguetten det typiska luftiga innehållet med stora luftbubblor.

Läs mer om

att lyckas med surdeg

.

Ingredienser

Deg 1 (Surdeg):

  • 5 g jäst [0,1 förp]
  • 3 dl vatten, kallt
  • 5 dl vetemjöl special

Deg 2:

  • 15 g jäst [0,25 förp]
  • 3 dl vatten, kallt
  • 1 sats surdeg (se recept ovan)
  • 1 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 8,5 dl vetemjöl special
  • vatten, till pensling
  • flingsalt och sesamfrö, solrosfrö, pumpakärnor och/eller blå vallmofrö att strö över baguetterna

Gör så här

  1. Deg 1 (surdeg): Smula jästen i en bunke och lös upp den med vatten.
  2. Tillsätt vetemjöl special och rör till en lös deg. Täck bunken med plastfilm och jäs degen i minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten.
  3. Deg 2: Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om.
  4. Tillsätt surdegen, salt och strösocker och sist vetemjöl special tills degen går ihop. Knåda degen i degblandare på låg hastighet i cirka 15 minuter.
  5. Jäs den i bunken under bakduk, i cirka 1,5 timme.
  6. Sätt ugnen på 240 grader.
  7. Dela degen i fyra och tryck försiktigt ut varje bit med fingrarna till en rektangel.
  8. Vik in långsidan på varje rektangel, rulla ihop och spetsa till ändarna. Lägg sedan baguetterna med skarven nedåt på en baguetteplåt (eller vanlig plåt) och låt dem jäsa i cirka 1 timme till dubbel storlek.
  9. Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt och önskade frön. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen och grädda dem i cirka 30 minuter.
  10. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter.
  11. Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan och stänk/spraya lite vatten över baguetterna för att få en fin krispig skorpa. Låt dem svalna på galler utan bakduk.
  12. Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt och önskade frön. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen och grädda dem i cirka 30 minuter.
  13. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter.
  14. Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan och stänk/spraya lite vatten över baguetterna för att få en fin krispig skorpa. Låt dem svalna på galler utan bakduk.