Somrig bärbakelse med hasselnötsbotten

Somrig bärbakelse med hasselnötsbotten
Foto: TV4
Från Leila bakar

För att få din bärbakelse så där konditori-glansig penslar du dem med aprikosmarmelad. /Leila Lindholm

25 maj 2010
Visa mer
10

Du behöver

  • 250 g mjukt smör
  • 250 g mandelmassa
  • 250 g hasselnötter
  • 5 st ägg
  • 1 dl vetemjöl

Till formarna

  • smör
  • mandelspån
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 l blandade bär (jordgubbar, vinbär, hallon, blåbär)

Pensling av bären

  • 1 dl aprikosmarmelad
  • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Botten
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör smör och mandelmassa krämigt.
  3. Mixa eller mal hasselnötterna och blanda dem i smör och mandelsmeten.
  4. Rör ner 1 ägg i taget.
  5. Rör sist ner mjölet.
  6. Smörj formarna (cirka 8 cm i diameter) med smält smör och bröa med grovt krossat mandelspån.
  7. Fördela smeten i formarna.
  8. Grädda dem gyllene i ugnen i cirka 15 minuter.
  9. Låt dem svalna helt.
  10. Vänd gärna tarteletterna upp och ner om de ser snyggare ut åt det hållet.
  11. Bär och grädde
    Vispa grädde fast och fluffig och fyll en spritspåse.
  12. Spritsa ett ”getingbo” av grädde i mitten av varje bakelse.
  13. Sätt fast bären i grädden. Börja med en krans halverade jordgubbar i en ring närmast botten.
  14. Fyll på med blandade bär tills grädden är helt gömd.
  15. Toppa med bigarråer.
  16. Pensling av bären
    Värm marmeladen med vattnet.
  17. Sila bort eventuella skal.
  18. Pensla bären med den varma glacen, så att bären blir blanka.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept