Panforte

Panforte
Foto: TV4
Från Leila bakar

Det här är ett recept på en underbar Italiensk klassisk kaka från Sienna. Panforte är en mycket hållbar kaka som kan ligga i kylen upp till 1 ½ månad. Jag avnjuter den till en kopp espresso. /Leila Lindholm

Receptet ger 2 runda kakor.

10 maj 2010
Visa mer

Du behöver

  • 3 dl sötmandel
  • 2 dl valnötter
  • 2 dl skalade pistagenötter
  • 300 g torkad frukt i bitar (dadlar, russin, tranbär), ca 5 dl
  • 6 st torkade och hackade fikon
  • 2 st apelsiner, skalet
  • 1,5 dl kakao
  • 1,25 tsk malen nejlika
  • 1,5 tsk malen kanel
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 1,25 dl honung
  • 2,25 dl strösocker
  • 2 msk grand marnier
  • Bakplåtspapper och fint inslagspapper

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rosta mandlar, valnötter och pistagenötter gyllene i mitten av ugnen cirka 7 minuter.
  3. Grovhacka nötterna.
  4. Hacka dadlar och fikon och blanda nötter, frukt, rivet apelsinskal, kakao, nejlika, kanel och vetemjöl i en skål.
  5. Koka honung och strösocker under omrörning i en kastrull under cirka 5 minuter.
  6. Tag av från värmen och blanda i Grand Marnier.
  7. Häll genast honungssockret över fruktblandningen och blanda ihop till en deg.
  8. Forma den sega degen till 2 runda kakor, 2 ½ cm höga mellan två ark bakplåtspapper.
  9. Slå in kakorna i fina inslagspapper.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept