Mandel- och äppelkrans

1h 40 min
Mandel- och äppelkrans
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
1h 40 min

Du behöver

  • 1 sats lyxig vetedeg (se faktaruta)
  • 100 g mjukt smör
  • 1 dl råsocker
  • 2 msk malen kanel
  • 200 g mandelmassa
  • 2 st röda ekologiska äpplen
  • 50 g mandelspån eller mandelflis
  • 1 st Ekologiskt ägg till pensling

Gör så här

  1. Ta bort kärnhusen från äpplena. Blanda smör, råsocker, kanel och riven mandelmassa till en krämig fyllning. Riv till sist i äpplena.
  2. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta 30x20 centimeter, cirka 0.5 centimeter tjock.
  3. Bred på fyllningen på plattorna. Rulla sedan ihop degen till en tajt rulle.
  4. Lägg rullen i en smörad kakform, 24 centimeter i diameter med löstagbar botten.
  5. Klipp sneda snitt i rullen (cirka 0.5 centimeter djupa) med 1 centimeter mellanrum och vik upp snitten åt varannat håll.
  6. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
  7. Jäs kransarna under en bakduk, i cirka 40-60 minuter.
  8. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån/flis.
  9. Grädda kransarna i cirka 20 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept