Leilas jordgubbs- och flädertrifle

Leilas jordgubbs- och flädertrifle
Foto: TV4
Från Leila bakar

Härlig dessert till midsommar: jordgubbar, hallon, mousserande vin och fläderblomskräm varvade med bitar av sockerkaka.

Använd

Leilas saftiga sockerkaka

eller köp en god, färdig variant.

17 juni 2010
Visa mer

Du behöver

  • 1 saftig sockerkaka

Marinerade bär

  • 1 dl prosecco (vitt mousserande vin)
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 2 l färska jordgubbar
  • 1 l färska hallon

Fläderkräm

  • 8 ekologiska äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 5 msk majsstärkelse
  • 1,5 dl koncentrerad flädersaft
  • 6+3 dl vispgrädde
  • 2 dl grekisk yoghurt

Gör så här

  1. Baka sockerkakan enligt grundrecept i en smord och bröad sockerkaksform. Låt svalna.
  2. Skiva den i cirka 2 cm tjocka skivor.
  3. Koka upp prosecco och muskovadosocker, låt svalna lite.
  4. Skiva jordgubbarna och lägg dem och hallonen i den ljumna marinaden.
  5. Fläderkräm
    Vispa äggulor och strösocker vitt och pösigt.
  6. Blanda ut majsstärkelsen med flädersaft.
  7. Koka upp den första mängden vispgrädde och vispa ner den varma vätskan i äggsmeten.
  8. Häll tillbaka smeten i kastrullen. Tillsätt saftblandningen och sjud krämen under vispning tills den tjocknat ordentligt och blivit blank i färgen. Låt svalna.
  9. Blanda vispad grädde med grekisk yoghurt och vänd ner detta i fläderkrämen.
  10. Varva sockerkaka, marinerade bär och fläderkräm i lager i en fin glasskål på fot (först kaka, sedan bär, sist fläderkräm) det översta lagret i din trifle ska vara kräm och bär.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept