Belgiska våfflor

ca 45 m
4
Belgiska våfflor
Foto: TV4
Från Leila bakar

Belgiska våfflor passar perfekt när du ska laga brunch! Servera gärna belgiska våfflor tillsammans med bär, florsocker, grädde eller lite mjuk vaniljglass. /Leila Lindholm

De här underbara våfflorna kommer ursprungligen från Bryssel där de säljs av gatuförsäljare. Där serveras de oftast pudrade med florsocker och ibland med chokladsås och vispad grädde. Belgiska våfflor är stora, tjocka och rektangulära och gräddas i ett belgiskt våffeljärn.

9 april 2010
Visa mer
ca 45 m
4

Du behöver

  • 2 ägg, ekologiska
  • 125 g smör
  • 2,5 dl mjölk 3 %
  • 2 dl vatten
  • 12 g färsk jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 6,75 dl vetemjöl
  • smör, smält till gräddning

Gör så här

  1. Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).
  2. Smält smöret. Tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader.
  3. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
  4. Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl, rör till en slät våffelsmet.
  5. Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke. Vänd försiktigt ner i våffelsmeten och låt vila i cirka 20 minuter.
  6. Värm våffeljärnet.
  7. Pensla det med smält smör och grädda dina belgiska våfflor i 3-5 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept