Bagels

Bagels
Foto: TV4

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 2,5 tsk salt
  • 2 msk flytande honung
  • 13,5 dl vetemjöl special
  • vatten till kokning

Pensling och garnering:

  • 1 uppvispad äggvita
  • 1 dl Solrosfrön, linfrön, sesamfrön eller blå vallmofrön

Till Kanel & russinbagels

  • 1,5 dl russin
  • 1 msk malen kanel
  • 1 dl vetemjöl special (kanel & russinbagels behöver mer mjöl)

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, salt, honung. (vill man göra kanel & russinbagels ska russin och kanel tillsättas nu)
  2. Tillsätt lite mjöl i taget.
  3. Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Degen skall vara stum och ganska hård.
  4. Låt den jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i cirka 60 minuter.
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 bitar.
  6. Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra degbiten runt fingret så att den större ring bildas.
  7. Jäs bagelsen under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter.
  8. Koka upp vatten i en stor kastrull.
  9. Sätt ugnen på 175 grader.
  10. Koka degringarna i vattnet, några i taget, i cirka 2-3 minuter på varje sida.
  11. Låt dem torka av på en ren kökshandduk.
  12. Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över valfria frön (kanel & russinbagels ska bara penslas med äggvita, alltså inga frön).
  13. Grädda bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept