Äppeltantens smuldegspajer

35 min
1 paj
Äppeltantens smuldegspajer
Foto: TV4
35 min
1 paj

Du behöver

Äppeltantens smuldeg (grundrecept):

  • 1,5 dl råsocker
  • 1,5 dl kokosflingor
  • 1,5 dl havregryn
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 200 g kallt smör

Jordgubbar, rabarber och syltad ingefära

  • 1 sats äppeltantens smuldeg (se grundrecept ovan)
  • 3 st rabarber
  • 6 dl jordgubbar
  • 4 st knölar syltad ingefära
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse
  • smör till formarna

Päron och björnbär

  • 1 sats äppeltantens smuldeg (se grundrecept ovan)
  • 6 st mjuka päron
  • 6 dl björnbär
  • 2 msk smör
  • 4 msk strösocker
  • 0,5 msk svarta kardemummakärnor
  • 1 msk balsamvinäger
  • smör till formarna

Trädgårdsbär

  • 1 sats äppeltantens smuldeg (se grundrecept ovan)
  • 12 dl färska bär (tex. smultron, hallon och röda vinbär)
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk majsstärkele
  • smör till formarna

Blåbärs- och citronpaj

  • 1 sats äppeltantens smuldeg (se grundrecept ovan)
  • 1,5 dl blåbär
  • 2 st citroner, rivet skal
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse

Äppel- och persikopaj

  • 1 sats äppeltantens smuldeg (se grundrecept ovan)
  • 4 st äpplen
  • 4 st persikor el. nektariner
  • 2 msk smör
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk malen kanel
  • smör till formarna

Gör så här

  1. Äppeltantens smuldeg (grundrecept)
  2. Nyp ihop råsocker, kokosflingor, havregryn, vetemjöl och smör tills det blir en smulig deg.
  3. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
  4. Förbered valfri fyllning (se varianter nedan).
  5. Lägg frukt- eller bärblandningen i botten av en smord ugnsfast form, strö över smuldegen.
  6. Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen, cirka 25 minuter.
  7. Paj med jordgubbar, rabarber och syltad ingefära
  8. Skala rabarbern och skär den i bitar. Halvera jordgubbarna. Hacka ingefäran och blanda den med rabarber, jordgubbar, strösocker och majsstärkelse.
  9. Smulpaj med päron och björnbär
    Skär päronen i klyftor, stek dem i smör och 1 msk av strösockret.
  10. Blanda med björnbär, 3 msk strösocker, nymalen kardemumma (malen i mortel) och balsamvinäger.
  11. Trädgårdsbär
    Blanda bär, strösocker och majsstärkelse i en skål.
  12. Blåbärs- och citronpaj
  13. Blanda bär, strösocker och majsstärkelse i en skål.
  14. Äppel- och persikopaj
  15. Skär frukten i klyftor och stek i smör och strösocker.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept