Fogasse

Fogasse
Foto: TV4
Från Leila bakar

En äkta fougasse ska fyllas med ost, oliver och ansjovis, men man kan ju fylla den med andra saker man gillar. /David Zetterström

Spruta gärna in lite vatten med en blomspruta när du sätter in brödet. Det ger en knaprigare skorpa.

19 april 2010
Visa mer

Du behöver

  • 0,5 l vatten
  • 30 g jäst
  • 50 g olivolja
  • 800 g starkt vetemjöl
  • 15 g salt

Fyllning

  • 150 g ost, ca
  • 100 g finskivade oliver, ca
  • 1 burk ansjovis, ca 55 gram

Gör så här

  1. Lös jästen i fingervarmt vatten.
  2. Blanda i olivoljan och sen vetemjölet successivt. Kör degen först långsamt i maskin i ca 5 minuter. Öka sedan hastigheten.
  3. Ha i saltet, och kör två minuter till.
  4. Låt degen jäsa ca en timme under bakduk.
  5. Vik degen in mot mitten av bunken.
  6. Låt sedan degen jäsa ca 30 minuter till.
  7. Kavla ut degen till en plåts storlek.
  8. Fyll halva degen med ost, oliver och ansjovis.
  9. Vik över den andra halvan som ett lock.
  10. Nyp ihop kanterna och nagga locket ordentligt, annars stiger brödet för mycket.
  11. Lägg över brödet på en plåt med bakplåtspapper och låt den jäsa under bakduk i ca en timme.
  12. Sätt ugnen på 250 grader.
  13. Sätt in brödet i ugnen och sänk temperaturen till 210 grader. Spruta gärna in lite vatten med en blomspruta när du sätter in brödet.
  14. Gädda ca 20 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept