Varm chokladfondant med kardemumma

Varm chokladfondant med kardemumma
Foto: TV4

Leilas recept på chokladfondant, en chokladbakelse som är lite som en lyxigare kladdkaka, riktigt krämig i mitten.

Fondanten kan gräddas i teflonformar och vändas upp vid servering eller i koppar och då serveras direkt ur koppen (då slipper man oroa sig för att fondanten inte ska släppa ur koppen). Det här bakverket är utan mjöl och kan därför serveras till glutenintoleranta. Det är viktigt att inte smeten får stå innan man fyller upp formarna och gräddar bakverken. Då hinner den sjunka ihop. /Leila Lindholm

Se fler recept från

Leila bakar i Frankrike


23 augusti 2011
Visa mer
4

Du behöver

Leilas chokladfondant

  • 120 g mörk choklad, 70 %
  • 120 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 st ägg
  • 1 nypa svarta kardemummakärnor, stötta
  • 1 msk kakao
  • smör till formarna

Till servering

  • vaniljglass och hallon

Gör så här

  1. Leilas chokladfondant
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj 4 ugnsfasta formar noggrant och rikligt med smör.
  3. Smält chokladen och smält smöret i ett vattenbad.
  4. Stöt kardemumman i mortel.
  5. Vispa hela ägg med strösocker och kardemumma fluffigt.
  6. Rör ner kakaon i äggsmeten.
  7. Vänd varsamt ihop äggsmeten med chokladen.
  8. Fyll formarna med smet och stoppa genast in dem i ugnen och grädda fondanten i mitten av ugnen i cirka 8 minuter. De ska vara lösa och rinniga i mitten.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept