Leilas paj med bär

POPULÄRT
koket.se
Leilas paj med bär
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas paj med bär

13 ingredienser

Bleu, blanc, rouge! Baka en god mördegspaj som ser ut som franska flaggan.

Se fler recept från

Leila bakar i Frankrike

Se Leila Lindholm laga receptet

logo

Ingredienser

Mördeg

  • 150 g smör, kallt
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 ägg (ekologiskt)

Mascarponecrème

  • 3 dl mascarpone
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång, färsk
  • 1 limefrukt, skalet
  • 1 msk honung, flytande

Topping

  • 125 g blåbär, färska, stora
  • 400 g färska hallon
  • 100 g vit bakchoklad (av bra kvalitet)
  • florsocker

Gör så här

Mördeg

  1. Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
  2. Tillsätt ägget och arbeta samman tills degen precis går ihop. Tillsätt några droppar kallt vatten om degen inte skulle gå ihop men knåda aldrig en mördeg. Då drar den ihop sig i pajformen.
  3. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter. Blir det deg över senare kan den sparas i frysen.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Kavla ut degen och klä en rektangulär pajform.
  6. Nagga botten av mördegen med en gaffel. Tryck fast en remsa med aluminiumfolie på och över degkanten så den inte sjunker ner under gräddningen.
  7. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 5 minuter, ta sedan av folien och fortsätt grädda i 5 minuter tills den blir gyllene.
  8. Smält den vita chokladen i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och pensla chokladen över botten och insidan av kanten på pajskalet. Låt chokladen stelna.

Mascarponecrème

  1. Vispa grädden fluffig.
  2. Rör ihop mascarponeost, grädden, fröna från urskrapad vaniljstång, rivet limeskal och honung.
  3. Bred ut mascarponekrämen över pajskalet.
  4. Lägg hallon i ett fält i mitten av pajen och pudra rikligt med florsocker så de blir helt vita och pudra kanten av pajen med rikligt med florsocker.
  5. Lägg blåbären till vänster om hallonen och röda hallon till höger. Voila! Bleu, blanc rouge!